Tillbehör till teleskop

Vill du ta ditt stjärnskådande till nästa nivå? Då finns det många tillbehör för teleskop att komplettera din utrustning med. Kanske drömmer du om att få mer detaljerade bilder av planeter eller att börja fotografera rymden. Vi ska gå igenom de vanligaste och mest populära tillbehören för såväl nybörjare som proffs. 

Framöver kommer vi också att ha köptips på de bästa tillbehören som vi kan hitta.

tillbehör till teleskop

Okular

Det tillbehör för teleskop som är vanligast är okular. Det är just okular som de flesta brukar börja med att köpa när de skaffar ny utrustning. Vanligtvis ingår det ett eller två okular när du köpare din stjärnkikare, men för att verkligen kunna utnyttja dess potential så kan du utöka med några fler.

Ett okular ger dig förstoringar av stjärnhimlen och utan detta tillbehör kan du inte se någonting. Hur stor förstoring du får beror på teleskopets brännvidd. Samma okular kan ge dig olika synfält beroende på vilken kikare du använder. Ett okular på 10 mm i en kikare med en brännvidd på 700 mm ger dig 70 gånger förstoring. 

Du bör aldrig köpa ett okular som ger mer än dubbel förstoring, räknat på kikarens diameter i millimeter. Annars kommer du att få du suddiga bilder. En kikare med en öppning på 100 mm bör därför ha en maximal förstoring på 200 gånger.

Barlowlinser

Även barlowlinser bidrar till att förstora den bild du ser. Det är en slags konverter som förstorar den bild som okularet visar. Linserna finns i olika förstoringsgrader.

Astronomiska filter

Astronomiska filter är något annat som är populärt att komplettera en stjärnkikare med. Det är dessa tillbehör till teleskop som gör det möjligt för dig att få bättre kontrast. På så sätt kan du få ännu mer detaljerade bilder av planeter.

Du kan även komplettera med ett månfilter om du vill dämpa ljusintensiteten. Månen är nämligen extra ljusstark och med ett filter kan du till exempel se kratrar bättre.

Filtren gör det även säkert för dig att skåda himlen. På många kikare är det viktigt att ha ett solfilter för att kunna observera solen utan att skada dina ögon. 

Om du istället vill få bättre sikt över planeter kan du testa planetfilter med olika färger. Ett rött filter ger dig en perfekt kontrast för Mars medan ett grönt filter är bra när du vill skåda Jupiter.

stjärnkarta

Stjärnkartor

Stjärnkartor är det optimala tillbehöret för dig som inte är så bekant med stjärnhimlen. Kartorna kommer hjälpa dig att navigera bland planeter och hitta de stjärnor som är synliga med blotta ögat. Kartor är perfekt om du vill lära dig att orientera på himlen och de passar även för barn. 

Kameror

Om du vill börja fotografera stjärnhimlen och alla dess planeter, då ska du införskaffa en bra kamera. Det bästa är att investera i en planetkamera. Det är ett tillbehör till teleskop som du inte kommer att ångra.

Astrofotografering är riktigt roligt och du kan knäppa mycket fina detaljerade bilder. Vilken sorts utrustning du behöver beror på dina ambitioner. För planeter kan du använda en vanlig kamera. Om du däremot vill fotografera galaxer och nebulosor så krävs det mer avancerad utrustning.