Stjärnbilder eller stjärntecken?
Stjärntecken har du säkert hört talas om. Då talar man oftast om tecken som Lejonet, Oxen eller Fiskarna. Samlingen av dessa stjärntecken pratar man om i astrologi, en pseudovetenskap som tilldelar egenskaper till personer som är födda ett visst datumintervall. Astronomi däremot, är vetenskapen om universum och himlakropparna och syftar egentligen till allt som befinner sig utanför jorden. Här talar man om konstellationer av stjärnor som stjärnbilder.
Stjärnbilder
Men vilka stjärnbilder känner du till? Och vilka kan man se från Sverige? Vissa stjärnbilder kan bara ses särskilda årstider eller tider på dygnet. Här kommer en genomgång av de vanligaste stjärnbilderna och hur du kan se dem.
Polstjärnan
För att orientera sig på himlen är det en god idé att först leta efter polstjärnan. Olikt övriga stjärnor och stjärnbilder upplevs polstjärnan stanna på samma plats. Detta beror på att jorden snurrar runt sin egen axel och axeln råkar vara riktad mot polstjärnan. De stjärnor och stjärnbilder som ligger närmast polstjärnan kan lättast ses då dessa håller sig ovan horisonten hela den mörka natten.
Karlavagnen
En samling stjärnor som man lätt känner igen på sin typiska form av en vagn. Karlavagnen klassas egentligen inte som en stjärnbild utan kallas för en asterism. Asterism betyder att det är en samling stjärnor som lätt känns igen. Egentligen är Karlavagnen en del av den större stjärnbilden Stora Björn.
Stora Björn
Stora Björn är en stjärnbild som karakteriseras av en stor kropp, fyra ben och en lång svans. Trots den långa svansen, som egentligen inte är ett drag hos björnar, har många människor på olika platser igenkänt den som en björn ändå.
Cassiopeja
Ligger ungefär lika långt från polstjärnan som Karlavagnen, fast i motsatt riktning. Det upplevs nästan som att polstjärnan ligger mellan Cassiopeja och Karlavagnen. Stjärnbilden Cassiopeja ser ut som ett lite skevt W och kan ses på himlen under hela året Sverige.
Orion
En av de stjärnbilder som är lättast att känna igen på stjärnhimlen. Orion kallas också för jägaren då det ser ut som en människokropp med uppsträckta armar. Stjärnbilden går inte att se hela året, utan försvinner delar av året då den går nedanför horisonten. Orion syns lättast på vintern.
Betelgeuse och Bellatrix
Orion innehåller flera spännande stjärnor. En av dessa är Betelgeuse, en röd superjättestjärna med en volym som är en miljard gånger större än solens, däremot har man under de senaste hundra åren sett att den krympt i storlek i snabb takt. Det betyder att den inom en tid kan förvandlas till en supernova. En supernova uppstår när en superjättestjärna dör. Rakt över Betelgeuse, på jägarens andra skuldra hittar vi Bellatrix, en blåvit jättestjärna som är fyra gånger varmare än solen.
Orions bälte
Som namnet antyder är detta en samling stjärnor runt midjan på Jägaren, alltså stjärnbilden Orion. Orions bälte utgörs av tre stjärnor som är placerade i rad.
Ett teleskop låter dig se närmare
Nu har vi gått igenom de stjärnbilder som är bland de lättaste att se på himlen med bara ögat. Även om det går att lokalisera stjärnbilderna och peka ut vilka det är, är det en helt annan sak att se dem på nära håll. Ett bra teleskop gör det möjligt för dig att komma närmare de stjärnor och stjärnbilder vi precis radat upp. Med hjälp av ett teleskop kan du bland annat kanske se Orionnebulosan och alla dess färger. Eller så hittar du andra detaljer där uppe på stjärnhimlen. Lycka till nästa gång du ska kika upp!