Teleskopets historia

Människor har i alla tider lutat huvudet bakåt och förundrat kollat på de blinkande stjärnorna uppe på himlen. Det dröjde dock många hundra år innan de helt plötsligt kunde få detaljerade bilder av vad som faktiskt fanns där uppe. Allt skedde tack vare en man vid namn Galileo Galilei. Låt oss ta en titt på teleskopets historia!

Världens första teleskop förändrade världen

Världens första teleskop uppfanns på tidigt 1600-tal. Det hela skedde i Nederländerna och en holländsk glasögonslipare vid namn Hans Lippershey låg bakom konstruktionen. Det var en primitiv kikare som användes, men nog fungerade den allt. 

Vid den här tiden trodde människor att jorden var universums centrum, en tanke som bland annat kom från Aristoteles. Men nu tog en ny tidsålder sin början. Helt plötsligt skulle man upptäcka att jorden, liksom många andra planeter, kretsade kring solen. Dessutom visade det sig att det fanns många fler stjärnor än de som kunde skådas med blotta ögat. 

Galileo Galilei

Allt började med Galileo Galilei

Teleskopets historia är full av häftiga upptäcker som har förvånat människor världen över i hundratals år. Den vi har att tacka för grunden till alla upptäckter är italienaren Galileo Galilei. 

År 1609 kunde Galilei lägga händerna på världens första teleskop och förbättra dess konstruktion. Han insåg att en konvex och en konkav glanslins gav en förstorande effekt när de placerades i varsin ände av kikartuben. 

Galilei experimenterade med allt högre förstoringar och han kunde snart använda sin kikare för att studera såväl himlen som månen. Det var därför Galilei som först upptäckte att månen var kuperad och hade berg. 

Teleskopets historia fortsätter – med Jupiter i fokus

Ett år senare hade Galilei konstruerat en stjärnkikare med så hög förstoring att han kunde se Jupiter och fyra himlakroppar som cirkulerade runt planeten. Då blev det en gång för alla klarlagt att jorden inte var universums centrum som allt kretsade runt. De fyra himlakropparna har därefter fastställts vara Jupiters fyra månar. 

Galileo blev snabbt ansedd som Europas främsta astronom, men kyrkan motsatte hans idéer och han blev därför satt i livstids husarrest. Det var nämligen inte acceptabelt att någon skulle motsätta sig kyrkans världsbild.

Från glaslinser till enorma rymdteleskop

Teleskopets historia är mycket intressant och det märks väl hur vetenskapen har utvecklats under alla år. De första stjärnkikarna hade glaslinser som förstorade himlen. Sedan kom kikare med speglar som samlade ihop ljusstrålarna och därmed kunde ge ännu klarare bilder. Speglar används än idag som en av de vanligaste konstruktionerna. 

Det var Isaac Newton som konstruerade världens första spegelteleskop. År 1668 kunde man därför få mycket skarpare bilder av rymden. Newtons gravitationslag förklarade även att himlakropparnas rörelser påverkas av tyngdkraften.

År 1931 skapades världens första radioteleskop, något som även det skulle komma att revolutionera teleskopets intressanta historia. Denna konstruktion kunde nämligen upptäcka två helt nya planeter. Dessa befinner sig i ett eget stjärnsystem som ligger hela 980 ljusår bort. Efter denna upptäckt kunde allt fler extremt långväga planeter upptäckas.

Efter radioteleskopen kom det första rymdteleskopet. Det sköts upp i rymden år 1968 och är så olikt Galileo Galileis lilla stjärnkikare som man kan tänka sig. Rymdteleskopen observerar strålningstyper som passerar jordens atmosfär.

Dagens moderna stjärnkikare

Idag vet vi att jorden bara är en liten prick i ett enormt universum. Vi befinner oss i en av flera miljarder galaxer. Mitt bland planeter, stjärnor, månar och svarta hål svävar vårt lilla klot omkring. Det är tack vare Lippershey och Galilei som vi kunde börja upptäcka denna fantastiska värld bortom himlen.

Dagens astronomer använder flera sorters teleskop, både jord- och rymdbaserade varianter, och teknologin går ständigt framåt. Vi vågar därför utlova att teleskopets historia ännu inte är slut, utan mer kommer att komma.